sobota 26. října 2013

KH Percussion

Protože na jednom mém tréninkovém výletu s krosnou zasáhla vyšší moc a poslala mě šmirglovat vlastním tělem kamenitou zem, načež jsem si přivodil dočasnou neschopnost (bezbolestné) chůze, rozhodl jsem se zainvestovat do chráničů, které by mě v případě dalšího nešikovného pádu měly ušetřit zbytečných šrámů a naraženin.
Nerozhodoval jsem se moc dlouho. Jezdím na jednokolce a tudíž jsem chtěl chrániče na jednokolku. A kdo jiný rozumí jednokolkám víc než Kris Holm? Volba tedy padla na KH Percussion. Chrániče, které mimo holeně a částečně i lýtek chrání také kolena. Patřím k těm jedincům s vyšší postavou a hlavu nosím skoro dva metry nad zemí. Tudíž jsem si objednal velikost XXL a modlil jsem se, aby mi to nebylo malé (případně velké).



Po rozbalení jsem byl celkem překvapený. Nečekal jsem, že chrániče budou tak velké.
Na výšku jsou mi akorát. Na objem jsou moc velké, což jsem ale vyřešil zkrácením popruhů (přeložit, zašít).

Zkrácený popruh

Zpočátku jsem se v nich necítil moc dobře a nepřipadaly mi moc ohebné, ale po nějaké té projížďce a procházce to odeznělo.
Celá konstrukce je velice dobře promyšlená. Holenní část se skládá ze třech segmentů, kdy jeden je vepředu a ostatní po stranách. Lýtko chrání jen jakási tuhá látka, což ale bohatě stačí např. při majznutí se pedálem do nohy.
Část, která chrání koleno, v sobě skrývá tuhou vložku ve tvaru obráceného písmene T. Na vnější straně se nachází záhyb, který slouží pro odvětrávání prostoru mezi chráničem a holení. Vnitřní polstrování totiž na nohu nedosedá celou plochou, ale jen ve spodní části. To zajišťuje alespoň nějaké to větrání, ale i tak je v chráničích po chvilce teplo. Má to však jednu výhodu. Za chvíli bude listopad a já teď můžu jezdit v krátkým triku a kraťasech :)

Detail kolena

Odvětrávací záhyb

 Po omotání kolem nohy a rozumném utažení chrániče poskytují solidní ochranu. Hlavně kritické části kolena jsou hezky schované pod výztuhou.


Při jízdě a při chůzi se chrániče nijak neotáčejí a ani nesklouzávají. Nemusím je ani moc utahovat (ani nechci).
Při jízdě v blátě se dovnitř chtě nechtě dostávají hrudky hlíny, takže doporučuji sundávat ještě před tím, než vejdete do domu ať nedpoadnete jak já, když jsem do pokoje dotáhl půlku pole :)
Při chůzi je pak dobré si trošku povolit část u kolen, aby se o ně zbytečně neodírala.
Chrániče logicky zvětší objem nohou, což má za následek občasné škrtání o kolo, či rám. To mě docela rozčiluje, ale snažím se na to dávat pozor. Zatím jsem s nimi nikde nic nenabral a doufám, že to tak zůstane.
Zpočátku mě sice moc nenadchly, ale když jsem se jim po pár desítkách kilometrů dostal na kobylku, musím přiznat, že to byla rozhodně dobrá investice.




8 komentářů:

  1. Clovece, vzdyt tohle je ten stary model, co mam i ja. Takhle vypada ten novy - detail kolena - http://i43.tinypic.com/15otmq9.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To neřeš :D Ale vzadu nemám ty kroužky jako ty. Já ty verze nesleduji a nejsem v obraze. Kunc říkal, že jsou to ty nové, ale dál jsem si to neověřoval...

      Vymazat
    2. Kunc je flakac, ktery aktualizuje popisky ci obrazky u zbozi sto let po zmene (treba tam ma stale stare KH jednokolky, ackoli je jasne, ze pokud bude objednavat pro zakaznika novou, bude na tom ramu uz standardne i navarka na trmen pro kotoucovku) nebo az kdyz ho na to clovek upozorni (coz uz jsem delal), takze v tomhle bych byl nadmiru opatrny a vzdy sledoval deni na uniforu ci UDC;) Ale i s temahle se da zit...

      Vymazat
    3. Je pravda, že v tom má trošku guláš, ale upřímně je mi jedno, zda mám tyhlety nebo ty novější. A kdybych měl sledovat každou novinku, nedělal bych nic jiného. Vlastně mě to ani moc nezajímá... U komponent bych to už asi ale řešil. Přece jen novější koncept by měl být odolnější a lepší (ale třeba u těch Spiritů si to zrovna nemyslím).

      Vymazat
    4. Prave, ze ty novejsi by mely mit lepsi ochranu kolene, protoze je tam tvrdy a ne jen "tuhy" material. Ale kdyz je ti to jedno, je zbytecne to dale resit. Vyvaruj se padu kolenem na beton jako ja a budes v pohode:-D

      Vymazat
  2. vyzerá to, že ja mám tiež ten model, čo vy dvaja, ale ten diel na kolene sa mi zdá byť vystužený plastom (pri klepaní to znie ako tvrdý plast), takže s tým nemám problém.

    ohľadom šúchania - ja už z toho mám celkom dosť ošúchaný rám, ale nejak sa s tým nezapodievam, keď bude treba, prestriekam to, ale zrejme sa to zas oderie :)

    nič v zlom, ale ja s pánom Kuncom nemám dobrú skúsenosť, objednávka trvala 3 týždne a ani tak sa mu veci nepodarili zohnať, tak som objednával priamo z Nemecka a bolo to doma asi za 5 dní vrátane víkendu. V Nemecku majú na stránke tiež ten starší model, takže je otázka, či sa ten novší dá vôbec kúpiť.
    ja by som sa chcel spýtať, či niekto z vás nemá skúsenosť s rukavicami KH (flycross ich tuším mal) - ako je to s pohodlím a životnosťou - oplatí sa to?
    igor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V koleni mám taky plastový díl. Je přímo pod tou částí ve tvaru T.

      Když jsem u Kunce kupoval 29", taky jsem na ni čekal aspoň 14 dnů. S Einradladen.de mám skvělé zkušenosti. Jednou mi dokonce přišlo zboží dva dny po objednání (při platbě předem tam ty peníze neměly šanci tak rychle dojít) a dostal jsem pytlík Hariba a pohled :)

      Vymazat
    2. Stale je mam. Tu malou diru z prvniho jezdeni jsem zasil a od te doby rukavice drzi. Pohodlnne jsou, navic ty kratke prsty, na ktere si stezovalo vice lidi, vyrobce prodlouzil (alespon to Kris tenkrat psal na foru). Ty hnusne modre uz nastesti skoncily v propadlisti dejin a ty aktualni zlute vypadaji moc pekne, takze pokud bych kupoval nove, pravdepodobne bych si je poridil.

      Vymazat