úterý 5. listopadu 2013

Nosič na jednokolce? Užitečná věcička...

Kdysi dávno, když jsem ještě jezdil na kole, snažil jsem se vyvarovat toho, abych měl na zádech batoh. Prostě jsem ho při dlouhých výletech nesnesl. Proto jsem si tehdá pořídil tašku na řídítka od Sport arsenalu. Byl jsem s ní velice spokojený. Je to odolná, nepromokavá, šikovně propracovaná a relativně levná kabelka, do které můžete naložit až 4 kila krámů.
Po čase jsem začal vozit batoh, protože v terénnějších pasážích, kterým jsem později začal přicházet na chuť, hmotnost nákladu ztěžovala zatáčení. Takže jsem brašnu odmontoval a schoval do skříně, kde se na ni jen prášilo. Až doteď...
Tak jako Newtonovi spadlo na hlavu jablko, mě se dnes do rukou dostala právě tahle brašna. A v tu chvíli mě to napadlo. Přidělám ji na jednokolku!
Jenže ta přece nemá řídítka. Okamžitě mi to začalo v hlavě šrotovat. Dumal jsem nad tím, jak to co nejlíp a nejpraktičtěji přidělat, aby to vypadalo a aby to hlavně fungovalo. A zde jest výsledek mého dumání. Tedy vlastně jen prototyp...


Použil jsem představec z mého kola a trubku o průměru 25 mm (průměr klasických řídítek), kterou jsem upnul do představce a přidělal na ni Click Fix držák pro brašnu. Potýkal jsem se s menším technickým problémem, páč tento představec nemá oba průměry stejné. Strana, která se na kole montuje na vidlici, má 28,5 mm. Je tedy větší a já jsem tak musel mezi představec a sedlovku cpát pryžové pásky, což mělo za následek ne úplně pevné sevření a celá sestava se trochu hýbala.
Ale na vyzkoušení to stačilo. Hodil jsem do brašny 2,5 kg haraburdí a projel se po ulici. Nasedání nic moc, ale na to si zvyknu. Samotná jízda naprosto bez problémů. Brašna je svislé osy jednokolky asi tak daleko, jako krosna. Takže k nějakému násilnému převažování nedochází.
Celé jsem to rozebral, dal do kupy kolo a valil do Znojma koupit nový představec :) Štěstěna se na mě usmála. Sehnal jsem za rozumný peníz model, který se výborně hodí k tomuto účelu. Ba co víc, má redukci na 25,4 mm, tudíž se nemusím otravovat s odlišnými průměry a vše je pevné jako skála.


Vrátil jsem se zpět k jednoduché objímce. Ta dvojitá tam stejně neseděla a musel jsem ji vždycky dotahovat až na krev. Navíc, dva šrouby při přeřazování člověka zbytečně zdržují. Taky jsem posunul tachometr až na vidlici. To jsem chtěl udělat už dávno. Jendak proto, že teď se za jízdy můžu snáz podívat na aktuální rychlost a hlavně proto, že se při změnách výšky posedu zbytečně neohýbá kabel.

Celý set včetně potřebného nářadí (klíč je pro sundání brzdy ze sedla)
Redukce představce
Trubka sloužící jako "řídítka" (časem nabarvím :)

Mezera pro manipulaci s posedem během "řazení"
Nejen, že to dobře vypadá, ale taky to funguje! A navíc se dá brašna kdykoliv odepnout a nosit přes rameno jako kabelka.
Má to jen jednu nevýhodu - nesmí se tam dávat křehké věci. Při pádu jednokolka v 99% případů spadne díky závaží právě na brašnu. Ale věci, jako doklady, mapy, jídlo, nářadí nebo třeba baterky (zabalené např. v návlecích, aby při pádu netrpěly) tam v pohodě můžou. A když bude pršet, tak prostě a jednoduše přetáhnu přes brašnu pláštěnku. Jednoduché, efektivní a naprosto skvělé :)

S pršipláštěm
Při vedení jednokolky vedle sebe se to dost převažuje, ale během jízdy nepociťuji změny v ovladatelnosti stroje. O víkendu provedu zkušební test.
Uvidím, jak si tahle věcička povede. Pokud by nebyl problém jezdit se čtyřmi kily v báglu na jednokolce, pak mám ohledně nákladu vyhráno. Společně s gramařskými opatřeními bych mohl hmotnost batohu srazit na nějakých sedm, možná dokonce i šest kilo. S tím jezdím na vícedenní výlety.

Teď však vyvstává otázka - Není i 35 l batoh zbytečně velký a tudíž i těžký? Možná by se to celé dalo naskládat do 28l batohu. Hmotnost batohů o tomto objemu se pohybuje někde od jednoho kila. A to je oproti 2,3 kg krosně sakra rozdíl.
V oblasti přepravy nákladu začínám být optimista :)

15 komentářů:

  1. Tvoje MUni se pomalu zacina menit na Travel :) Vsazim zlamanou gresli, ze casem pridas i nejaka riditka. S temi musi byt predevsim delsi prejezdy mnohem mene otravne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, já mám Cross za 4 500 :)
      Řídítka jsem tam chtěl dát už dávno, jenže na Air Saddle ty KHčka nepasujou. A odkdy jsou delší pojezdy otravné? Když opomenu finále těch 124 km, není výlet, kterej by mě nebavil ;)

      Vymazat
    2. Ja tim nazvem nemyslel oznaceni modelu, ale tak nejak zamereni jednokolky. I kdyz tam u vas, jak uz jsi x-krat zminoval, se o nejakem mountain jezdeni asi neda mluvit:)
      Nepasujou nepasujou, tak si zase zbastlis neco doma na koleni, ne?
      Ja nemel na mysli delsi jizdu jako takovou, ale ruzne dlouhe useky, kde jedes po dobrem povrchu po rovine a jen slapes a slapes -> nuda. Kdyz jedu neco podobneho, tak si rikam, ze misto tech vlajicich rukou by bylo prijemne se neceho chytit (maly zoban sedla nepocitam). A jelikoz si tu cestu planujes prevazne po dobrych cestach, mohla by se riditka hodit...

      Vymazat
    3. U nás je to plochá dráha ;)
      To nevím. Držák brzdy není problém. Z výrobního hlediska nejsou problémem ani řídítka. Jde spíš o materiál. Můžu to udělat jen z oceli. O duralu si můžu nechat zdát. A dokážeš si představit kolik by to asi vážilo? Nejmíň tunu :)
      Možná máš pravdu, ale já, pokud nejedu vyloženě nějak rychle, mám o madlo opřenou jen jednu ruku a druhou si lehce pomáham. Když se chytnu oběma, špatně se mi řídí...

      Vymazat
    4. No jo vlastne, ty jsi gramar, kazde deka ti kazi naladu. Na druhou stranu, pokud pojedes s tou brasnou, tak uz ta uni bude tak tezka, ze se nejaka riditka ztrati;)
      Ja se take nedrzim obema;) To asi nikdo. Ale takova ta dlouha, kterych se chytis a dole opres loktama, by mohla byt super. I kdyz to se hodi spis na 36". Na 29" by vypadala mozna az nepatricne.

      Vymazat
    5. Dneska jsem ji testoval i s novým batůžkem (zítra asi něco sesmolím). Chce to pár zlepšováků, ale jinak je to s brašnou na sedlovce reálné. Uni je v zatáčkách trošku lenošnější a při nasedání těžkopádnější. Ale jet se s tím dá docela v pohodě. Pokud nechceš zrovna přeskakovat šest lidí na podiu :)
      Tak to by mohlo být trochu kontraproduktivní, nemyslíš? Batoh, brašna a ještě k tomu opřenej jak na kole? Nedokážu si představit, jak bych to řídil. Viděl jsem sice takovou 36" (tuším Markus Büchel na ní jezdil), ale i tak mi to přišlo dost divný...

      Vymazat
    6. A všiml sis? QU-AX MUNI 29" se cenou přehoupl přes tvůj Nimbus Tour. Hajzlové zlodějští. 300 éček bych za to asi fakt nedal. Jak se tak dívám, udělal jsem kauf století :D :D

      Vymazat
    7. Na dobrem povrchu by to urcite nebyl problem uridit i s plnou polni. Ale velka opiraci riditka se asi beztak hodi jen na 36", na 29" kdyz uz, tak nejaka mensi.
      Ja mam MUni, ne Tour;) I kdyz zaklad je stejny. Ta cena je vskutku nepekna, tys to vychytal.

      Vymazat
    8. Tak dobrý povrch - to je relativní pojem. Zaměřil jsem se na šotolinu a lesní cesty. Ale věřím, že spousta cyklostezak bude asfalt jak zrcadlo, což není zrovna můj oblíbenec. Viděl jsem, že pár týpků má na 29" jen takové ty parůžky, což by třeba nemuselo být špatné, ale zatím to neplánuji.
      Aha, sorry, na obrázku mi přišla úplně stejná. Akorát teda měla dvoupalcovej plášť...

      Vymazat
  2. Tak tak, paruzky muzou byt fajn, navic by resily ochranu te tve precnivajici packy brzdy. Co magura? Porad plasi lesni zver:)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra, ja vzdy zapomenu kliknout na odpovedet.

      Vymazat
    2. To je fakt. Sakra, nasadils mi brouka do hlavy :)
      Člověče, pískání jsem vyřešil. Ne úplně, ale je to tak o 100% lepší. Nejdřív jsem zkusil otočit špalíky. Nic. A pak jsem čirou náhodou zjistil, že když jedu kolem dozadu a zabrzdím, nepíská to. Tak jsem otočil brzdu a teď to píská jen při intenzivnějším brždění. A frekvence je snesitelnější. Jsem s ní spokojený. Má pozovlný náběh a agresivní stisk.

      Vymazat
    3. Když se tak dívám, tak po drobných úpravách (něco uříznout, něco provrtat) bych mohl ten KH T-Bar namontovat i na Air Saddle. A navíc, dospod bych mohl přidělat nějakou taštičku, která by dělala alespoň malou protiváhu té brašně vzadu. A brzdu bych mohl namontovat rovnou na ty parůžky. Kurnik, ale chcou za to dva tisíce šmejdi...

      Vymazat
    4. Prestan hulit krabku denne a mas nasetrino za par tydnu;)

      Vymazat