středa 12. června 2013

Už zase brzdím!

Netrvalo to dlouho a brzda je zase plně funkční. Zabralo mi to sice větší část dne, ale stálo to za to.
Příčinu problému jsem popisoval minule, takže tu přeskočím a půjdu rovnou k samotnému principu a výrobě.
Je to vlastně to stejné co tam bylo předtím, ale s tím rozdílem, že podložka pro pružinku drží na obou šroubech. Tudíž se nemá kam pohnout. Nikde se nic nešoupe a celkově je celý systém daleko lépe seřizovatelný.

Celé "kouzlo" spočívá v 2 mm plechu, ze kterého jsem vyřízl tento obdélníček. K mému překvapení naprosto přesně široký. Akorát na obě podložky. Řezal jsem od oka :)

To žluté monstrum mi málem utrhlo ruce :) Kdysi jsem s tím řezal tu dlažbu...


Řezáno hlava nehlava a přeci na mm přesně :D





Následovalo odstranění barvy, seříznutí na přesnou délku, měření a načrtávání vzdálenosti jednotlivých děr.





Docela makačka s takovou pilkou. A ještě je to křivý...




Tady už jsem musel řezat hezky ručně, páč jsem té 2,5 kW flexe prostě nevěřil. Má to hrozný točky :D Následovalo vrtání děr. Jelikož stará dobrá Narexka stávkovala, musel jsem použít akučku. Samozřejmě byla vybitá. Ale po chvilce nabíjení ten plech nějak přežvýkala.
Pak přišla nejzdlouhavější část. Musel jsem odebírat materiál všude kde to zavazelo brzdě a taky správně naohýbat, aby rozteče byly správné a aby nikde nic nedrhlo. Vypadalo to asi tak: broušení, namontování, zkouška, demontování, broušení, ohýbání a pořád dokola...
Nakonec jsem se dostal k něčemu takovému.



S tím ohýbáním jsem si taky docela užil...

První kus mi trval asi dvě hodiny. Druhý asi půl hodiny. To protože jsem ten první použil jako šablonu a nemusel už nic zkoušet. Plech je relativně tlustý takže bruska se docela trápila (pilníkem jsem jen srážel hrany, tím bych to dělal celej týden) a podložku jsem musel často chladit ve vodě. Ale podařilo se a takhle to pak vypadalo.




Ta stříbrná přímo bije do očí a navíc jelikož je to obyčejná ocel, brzy by začala rezavět. Tudíž následoval černý nástřik. A hned to bylo lepší :)






Já vím. Každý kus je jiný, ale dohromady to funguje a navíc to skoro ani nejde vidět, takže na to prdím. Nabarvil jsem i šroubky ;-)
Při práci v dílně na mě dohlížela vlaštovka, jedna z početné kolonie, která u nás každé léto bydlí v podnájmu. Párkrát jsem od ní dokonce dostal vynadáno! No jo, neumím brousit potichu :)

Celá sestava


A takhle celá ta sranda vypadá. Musím se tak trochu pochválit, páč jsem nečekal tak dobrý výsledek. Obyčejně totiž když něco vyrábím, tak to sice funguje, ale vypadá to naprosto strašně, což se o tomhle říct nedá :)




Důvod ohýbání - místo pro šroub špalíku.

Brzda funguje naprosto normálně. Nikde se nic nepovoluje a nikde není žádné pnutí. Však jsem se s tím taky sral skoro celej den :D


Jinak jestli si někdo vzpomene, tak před pár týdny (možná to budou už i měsíce) jsem si stěžoval na volné ložisko. V Pelhřimově jsem od Honzy Kunce (Jednokolky.eu) koupil spacery a je pokoj. Jsou to ty černé podložky mezi klikami a ložisky.



A tady je ta vlaštovčí mamina co na mě pořád ječela.


Jinak Pelhřimov zatím nezveřejním. Čekám na fotky.
Jo, a po zkouškovým hodlám pokořit 100 km. Možná i víc ;-)

7 komentářů:

  1. Nediv se "mámě vlaštovčici" že na tebe pořád křičela, se snaží uspat mladé a ty do toho děláš randál :) ;o)
    ať už brzdy drží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, však jsem se jí furt omlouval. Ale holt nemůžu si kvůli ní nosit ven ponk se svěrákem.
      Ale když jsem nebrousil, tak tam seděla a pozorovala mě. Divil jsem se, páč vlaštovky jsou hrozně plaché. Už jen když vlezu do chlívku, berou kramle. Ale teď ne...
      Ty už tam jsou navěky :D

      Vymazat
  2. Ahoj fakt super návod. Teď jsem si taky přidělával Véčka na 26ku a chtěl jsem to udělat stejně ale nakonec se mi s tim nechtělo prdět tak jsem to udělal tak jak to máš na těch vrchních fotkách jen takový nevzhledný čtverečky ale brzdí to a to je hlavní. Jinak doufám že sem dáš brzo fotky z Pejru docela se na ně těšim

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky.
      Tak si s brzdou nenabij kokos :) ale to asi ve tvém případě nehrozí. Podle toho co jsem viděl na té akci jednokolku ovládáš naprosto s přehledem.
      Doufáš správně. Já taky doufám :D

      Vymazat
  3. Vypada to slusne i funkcne, tak snad to vydrzi po celou dobu zivotnosti teto uni;) Vzdy jsem se divil, ze se neco podobneho uz davno nenabizelo pro uchyceni Vecek. Stalo by to par korun a lidi, kteri si svepomoci neumi nic podobneho vyrobit, by nebyli odkazani jen na drahou maguru. Jeste by k tomu musel byt samozrejme pribalen potrebny sroub a vlozka pro uchyceni celisti. Ty spacery se kupuji i kvuli necemu jinemu nebo slouzi vyhradne pro reseni tveho problemu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi je ta Magura drahá jen pro nás. Zbytek světa si ji klidně koupí :D
      Přiznám se, že vůbec nevím...

      Vymazat
  4. Asi jo, no:) Na zapade je holt casto spotrebnim zbozim i to, co my tady povazujeme za neco extra. Alespon se cvicime v dovednostech na krizove situace, kdy je potreba improvizovat...

    OdpovědětVymazat