čtvrtek 18. dubna 2013

Povolování výpletu

Po včerejším výletu jsem si dnes šel jen tak na chvíli blbnout. Trénoval jsem couvání a idling. Přijde mi, že jsem v tom couvání nějak zamrz. Občas sice ujedu i víc než tři metry, ale většinou padám asi tak po jednom. A dneska mi to nešlo vůbec... To ale není podstatné.
Ke konci včerejší výpravy jsem si nemohl nevšimnout podivného lupání někde v kole. Ložiska to určitě nebyla, ta dělají jiný zvuk. Tenhle byl takový dutý a otupělý. Nevím jak bych to líp popsal. A dneska se frekvence toho lupání nějak rychle zvyšovala. Hned jsem si vzpoměl na příspěvek od Flycrosse s názvem "Dokonáno jest" a začal okukovat sváry, jestli mi někde nepraskl rám. Nic jsem nenašel a tak jsem si velice oddychl.
Pátral jsem tedy dál a pak mě napadlo zkontrolovat dráty výpletu. A ejhle, byly to dráty! Z celkem 48 jich bylo 5 povolených tak, že se niple daly šroubovat prstama. Dál jich pak bylo povolených ještě asi deset. Alou domů! Naštěstí trénuji hned před domem, takže to byla záležitost deseti sekund :)
Popadl jsem centrklíč a začal dotahovat. Po dvou minutkách už jsem zase jezdil a otravný zvuk byl tentam.
Je to ale docela zvláštní, že se niple dokáží povolit až do takové míry. Na kole jsem se s tím nikdy nesetkal. Možná je to způsobeno zabíráním na obě strany (zastavování, couvání, skoky atd.)
Celkem mě znepokojilo, že počet povolených drátů byl tak velký. Při nějakém agresivnějším skoku by pak moh nějaký i prasknout. V cykloservisu mi po měsíčním čekání na náhradní dráty řekli, že tuhle velikost nemůžou sehnat. A to je prosím 29"! Tuším v roce 2010 nebo 2011 to byla novinka mezi horskými koly a dneska se snad všichni horáci dělají tady v tomto rozměru...
Proto vřele doporučuji pravidelně kontrolovat výplet.

2 komentáře:

  1. S jizdou vzad jsme koukam na stejne urovni:-D Navic jsem liny to trenovat, takze vyraznejsi pokrok v brzke dobe neocekavam:(
    Mne take zacalo asi po pul roce "praskat a vrzat" samotne kolo. Uvolnene draty jsem nenasel a po par jizdach to samo prestalo, takze jsem na ne od te doby nesahl, ale o vikendu je pro jistotu zkontroluji.
    Proc shanis nahradni draty, jen tak pro jistotu, kdybys potreboval menit?

    OdpovědětVymazat
  2. Ono na malých průměrech se to asi povolovat nebude. Těch 29" je už celkem dost a na stejný počet drátů působí větší páka. Pár kamarádů s 29" horskými koly si stěžuje, že jim celkem dost praskají.
    Už se mi na kole (26") povedlo pár drátů urvat takže ano, jen tak "do zásoby".

    OdpovědětVymazat