neděle 21. dubna 2013

Je libo brzdu? Ale jistě, proč ne?!

Tak jsem se dočkal té brzdy. Původně jsem sice chtěl kupovat Maguru, ale vysolit za ni tři tisíce se mi opravdu nechtělo. Pak jsem narazil na tento článek a řekl jsem si, že to musím mít taky :)
Oslovil jsem tedy souseda, strojaře, vinaře, kamaráda a cykloparťáka v jedné osobě a dal mu bojový úkol. Po pár týdnech se dostavil tento fantastický výsledek.

Celý systém je podobný tomu v odkazu. Originální šrouby z Véček byly nahrazeny užšími, aby jse šlo namontovat do závitu v rámu. Pro tyto užší šrouby bylo potřeba udělat speciální lože, aby mezi šrouby a čepem čelisti nebyla vůle. Brzdy jsou tedy přišroubovány každá jedním obyčejným šroubem. Žádná změna průměru ani matičky.
Poté bylo potřeba vyrobit podložku, o kterou se bude opírat napínací pružina brzd. Tato podložka je vyfrézovyná do tvaru písmene L, přičemž její kratší strana slouží jako zarážka.
A nakonec držák pro brzdovou páčku - to je vlastně kopie originálního držáku, ale tento je mnohem kratší, aby se vešel na "Air Saddle". Sedlo má totiž uprostřed dva šrouby, které by dlouhému držáku vadily.
Příprava na lakování držáku páčky


Jako z továrny a přitom o čtyři stovky levnější :)


Detail uchycení - krásně jdou vidět zmiňované prostřední šrouby.

Kompletace brzdových čelistí.

Lože pro úzký šroub.
Montáž nebyla zrovna moc příjemná. Šrouby jsem zkrátil a taky trochu odbrousil z délky brzdového lože. Závity, resp. jejich osa není v rámu rovně. Možná je to záměrně, možná jsou Němci leví, ale pokud to člověk neví, je celkem oříšek tam ten šroub společně s podložkou a brzdou dostat.  Když už se mi povedlo to tam všechno našroubovat, zjistil jsem, že se brzda nemůže otáčet, neboť hlavička šroubu je moc úzká. Takže jsem to musel zase rozdělat a dát tam podložku. Pak už vše fungovalo.
Následovala cyklistická klasika - montáž bowdenu, lanka a pak to celé seřídit.

Hotovo. Vlastně ne. Ještě mi na lanku chybí prachovka...


Hned po vyjetí z výrobní linky. Ani jsem se nestihl převlíknout do sportovního :D
Dneska jsem neměl moc času to pořádně otestovat, ale hned první metry jsem se na tom cítil docela nejistě. Lidově řečeno "není to žádná prdel". Příští týden, snad ve středu, to podrobím zatěžkávací zkoušce. Každopádně, vypadá to skvěle, funguje to a jedna sada přišla na necelých 300 korun. To je více než desetkrát (!) méně, než co chce Magura za jejich HS33jku.
Zatím nikde nic nepíská, ale to bude asi tím, že jsem s tím intenzivněji nebrzdil. Nechal jsem tam původní špalíky. Uvidíme, jak si povedou. Pokud neobstojí, dám tam trojsměs, kterou používám na kole a jsem s ní maximálně spokojený.

PS: Možná ještě trochu zkrátím bowden, aby tak netrčel dozadu...

5 komentářů:

  1. Už abych brzdil taky! :) uděláme příští víkend test? Aspoň 70km :D (pokud bych stihl objednat díly z Německa, víc jak 40km na tom mým sedle nechci).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příští víkend určitě ne. Žádný hokej, žádné ježdění, žádná stavba trailu. Budu sedět doma a smolit seminárky... Už se mi to hromadí. Ani dneska jsem nestihl co jsem plánoval. Za chvilku ti pošlu ten inventář.

      Vymazat
  2. No vida, tak uz muzes pohodlne sjizdet i prudsi kopce. Ted jen, aby se nahodou neco nevylomilo (prasknuti navarky by byl asi nejvetsi problem). Ja si vcera pri jizde zase uvedomil, ze bez brzdy uz bych byl ztracen, pribrzduji si skoro porad.
    Takze ty mas tu podlozku zarazenou o navarku ze spodu?
    Na novou uni si zase budu muset poridit ten uchyt pod sedlo na packu brzy - ta cena za kousek kovu je fakt nehorazna:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu si na to muset zvyknout.
      Ne, podložka dží zvrchu. Jsem to tak nějak nešikovně nafotil.
      Jo no, nechutnost. Kousek duralu, bo z čeho to je, a chcou za to 4 kila...
      Zatím jsem to zkoušel jen na rovince. Je to zvláštní pocit :)
      To já ji chci používat jen u těch prudších nebo delších krpálů. Stejně si myslím, že na tom nemůžeš brzdit nějak vehementně, páč bys nejspíš přepadl. Uvidíme jak dlouho to vydrží...

      Vymazat
    2. Na poradne prudkem kopci brzdis vehementne;)

      Vymazat