čtvrtek 25. dubna 2013

Už nám přiložili pod kotel

Jelikož jsem s jednokolkováním začínal v září minulého roku, nemohl jsem si vyzkoušet jaké to je jet někam dál v pořádném parnu. No a dneska se mé "přání" vyplnilo...
Rozhodl jsem se totiž, že po škole podniknu menší protahovací výlet. Studijní záležitosti jsem vyřešil včera takže času bylo habaděj. Venku bylo nějakých 26°C, což má sice do léta docela daleko. Kdyby ale záleželo na mě, všechny ty tropické teploty bych zakázal :). Tentokrát jsem se nezapoměl namazat opalovacím krémem, neboť po zimě je člověk bílý jako stěna (teda pokud nechodí do solárka, brrr...) a navíc hlásili, že je nad ČR ozónová díra.
Zjistil jsem, že se při vyšších teplotách opravdu nejezdí dobře. Není to jako na kole, kdy vás to chladí, když jedete rychle. Byl jsem rád za každičký kousek stínu, který se cestou nabídl. Voda rychle ubývala a nakonec mi nezbylo nic jného, než trasu přeplánovat a zkrátit. Střihnul jsem to lesíkem do jedné vesnice, kde jsem potkal spoustu lidí. Nevím čím to bylo, ale zírali na mě, jako bych byl z Marsu :D
Párkrát jsem dostal příležitost vyzkoušet brzdu. Už asi na třetím kopečku jsem to dostal do ruky. Je to perfektní! A co je ještě lepší - i při silném zmáčknutí páčky brzda nevrže.
Šmarja když si tak uvědomím, že je teprve konec dubna, nechci si ani domýšlet, jak to bude vypadat v červenci. Už slyším, jak rosnička v předpovědi počasí hlásí "příjemných 35°C". Bych chtěl vidět, komu je taková výheň příjemná...
Každopádně s trochu těžším a větším báglem na zádech, žhnoucím sluncem nad hlavou, stovkami kilometrů v nohách a sedlem zařízlým až kdo ví kde ta cesta asi nebude nejlehčí.






4 komentáře:

  1. Jj, letni vedra jsou na uni peklo (vsak take na blogu neustale zminuji, ze neni nad chladne pocasi). Loni jsem kvuli tomu v srpnu skoro vubec nejezdil, protoze jizda je pak neprijemna a skutecnost, ze takhle clovek cely den jede, nemuze pocitat s chladivou sprchou a dalsi dny ho ceka to same, by mi asi zabranila absolvovat letni megacestu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já jsem si to všechno hezky přečetl ;-)
      Loňský srpen byla kapitola sama o sobě. Tu druhou půlku jsem byl sice na horách (zato na slunném Balkáně takže jsem si moc nepomohl), ale tu první polovinu jsem tady trávil tím, že jsem se válel doma nebo max. na dvoře ve stínu, páč se absolutně nedalo nic dělat. Navečer jsem se chodil koupat se psy do Dyje. Hrůza, děs a běs...
      Ber to z té lepší stránky - měsíční pobyt v sauně a ještě se podíváš po světě! :D
      Ale teď vážně. Začínám z toho mít čím dál větší respekt a stále víc doufám, že na ostatních místech republiky není léto tak extrémní jako u nás.
      Na kole taky preferuji spíš podzimní počasí. Znáš to - ráno skoro mrzne a odpoledne je nějakých 22°C. Oooo už se těším na podzim. Ten se tu narozdíl od jara pořád ještě ukazuje.

      Vymazat
    2. No jo, ceske letni dusne hice jsou vazne nadhera:(
      Ta tva lepsi stranka je v realu bohuzel neco strasneho:)
      Ja respekt z takove cesty mam uz davno, a proto zadna cesta neni:-D U vas budu doufat, ze to minimalne zkusite, a pokud to i dokoncite, budu o tom vypravet jeste svym vnoucatum, jak kdysi (jeste pred valkou) vyrazili dva houzevnati jednokolkari... ;)

      Vymazat
    3. Ale tak člověk zase nemůže mít všechno. A kdyby to šlo hladce, nebylo by to ono.
      Jistě jistě :) pokud by byly výhně, nasadíme "pařákový režim", kdy by se vyrazilo ráno (řekněme v 7-8), před polednem bychom to zapíchli někde ve stínku, třeba i v hospodě a odpoledne (dejme tomu ve 4) by se pokračovalo dál. Jen šílenec by jezdil v největších parnech.
      Cesta byla, je a bude. Doufáš správně. Na cestu se stopro vyrazí. Ale jestli alespoň někdo z nás dojede v jednom kuse, to už nejsem schopen říct...

      Vymazat