čtvrtek 11. dubna 2013

Chce to víc palců

S přibývajícími kilometry, ujetými na 29", si začínám říkat, že tenhle rozměr není pro plánovanou cestu to pravé ořechové. Těch padesát kilometrů denně je tak opravdu na hraně. A to ani neproběhla zkouška na těžko. Jednokolka není tak rychlá jak jsem předpokládal. V porovnání s 20" je to sice úplně někde jinde, ale pořád to nestačí. Člověk se průměrně sune sotva nějakých 12 - 13km/h. Ano, ze začátku to bylo dost, ale pro výpravu takových rozměrů je to nepraktické, ne-li nepoužitelné.
Navíc, dva měsíce v sedle jednokolky by byly jeden velký extrém jak z fyzické, tak i taky z finanční stránky.
Zbývá jediné řešení. Poohlédnout se po mnou tak obdivovaných 36" jednoklkách. Jejich majitelé si je nemůžou vynachválit. Jezdí rychle, daleko a budí respekt. Na druhou stranu to už není záležitost pěti tisíc. Ovladatelnost bude počítám taky někde úplně jinde. Na ovladatelnost 29" jsem ale ze začátku taky nadával a dneska už relativně zvládám hopsání, idling (snad to píšu dobře :D ), částečně i couvání. Je to prostě jen o zvyku.

Moc se mi líbí tenhle model od QU-AX.

QU-AX Marathon (verze QX Series)




Tahle sranda už ale něco stojí, konkrétně 429 EUR, což při současném kurzu dělá asi 11 200 Kč. Cena je bez brzdy. Ta činí další tři tisíce. Taky by se sem hodila speciální řídítka = další tisícovka. Ta sice nejsou nutná, ale výrazně zvyšují pohodlí. Sečteno podtrženo, vyšlo by to na nějakých 15 500 Kč. Za to se dnes dá koupit solidní kolo!
Existuje i levnější varianta, ale vůči té jsem trochu skeptický.
QX Luxus 36"
Tahle mašinka stojí sedm tisíc korun. Plus brzda a řídítka = "jen" 11 000 Kč. Je to vlastně stejný rám, jako na všech crosskách, ale jen je trošku protažený, aby pojmul to velké kolo.
Uvažovat by se dalo taky o šestatřicítce od Nimbusu. Cena je 15 500, ovšem tady je v ceně zahrnuta i kotoučová brzda. A vypadá naprosto fantasticky!
Nimbus Oracle 36"
Jen se trochu bojím toho kotouče. Člověk by se o něj mohl při nešikovném pádu ošklivě pořezat.

Mám zase o čem přemýšlet. Vypadá to, že celá výplata z letošní prázdninové brigády padne na jeden z těchto úžasných strojů. Lidi říkají, že je šílenost koupit si něco takového. Já ale tvrdím, že je to rozhodně lepší, než ty peníze třeba propít. Za ožralou se nikdo neotočí s pusou dokořán! :)

PS: Ten Nimbus se mi opravdu moc líbí...

21 komentářů:

  1. Jo tak 36" se ti zachtelo:-D Pokud by ta tvoje planovana cesta nevedla tezsim terenem (coz asi stejne neplanujes, protoze by to dosti zdrzovalo postup), tak by se na tomhle zrejme jelo dost prijemne.
    Koukam, ze te ta 29" rychle omrzela, snad s ni budu spokojeny dele:)
    BTW Pri padu bych se porezani od kotouce bal jako posledniho. Jasne, stat se muze vse, ale prijde mi to dost nepravdepodobne. Zvlast u Nimbusu, ktery ma narozdil treba od KH navic kotouc schovany za ramem a netrci tolik do prostoru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, zachtělo :)
      Trasu budu muset trochu poupravit. Když jsem ji plánoval, byl jsem dost naivní a myslel si, že jízda po pěších stezkách bude zábavná... jak mě to jen mohlo napadnout? :D
      Ale ne, neomrzela. Na nějaké ty lesní cesty je to úplně super a už jsem se s ní docela dost sžil. Jde o to, že na tu cestu se prostě nehodí. Přece jen jsem čekal, že bude rychlejší. A taky ten dojezd je nic moc. Víš co, na kole byl pro mě normální výlet 120+ km. Tady jsem rád za nějakých 50. Před třemi lety jsem na horském kole ujel 201 km za 12 hodin (z toho 2 hodiny přestávky). Trasa vedla Rakouskem, Slovenskem a končila doma. Ve stejném roce jsem dojel k Dunaji a nazpátek (171km). Mě prostě odjakživa táhnou dálky. Neříkám, že chci na 36" jezdit 150 km dávky, ale rozhodně s tím dojedu dál než s 29". Ovšem současný stroj si nechám na skvělé traily v NP Podyjí :)
      Teď u nás za barákem stavíme takovou trať, která povede podél Dyje. Součástí bude i několik lávek a možná i houpačka. Celé to bude měřit jen asi kilometr, ale dá se to pak prodloužit.
      Jinak brzda furt nic. Sice už je hotový nástavec na sedlo, ale samotná platforma zatím stojí. Nějak na to nemá čas. Ale tady na těch planinách to stejně nějak nespěchá. Můžu ti jen říct, že to bude jinak než to máš ty. Bude to držet na dvou šroubech...
      A co ty a 29"? Kdy to hodláš spáchat?

      Vymazat
  2. Teda ty jsi dalkar... Ty vzdalenosti na kole jsou uplne mimo me najezdy, jednokolka uz je normalnejsi, tech 50 bych na 29" mohl pokorit, kdyz jsem na 24" dal pres 40.
    Mate koukam za barakem docela slusnej pozemek;)
    Na brzdu jsem zvedavej.
    Momentalne je porad neco, takze nemam na 29" cas zbytecne myslet, ale v prubehu kvetna bych to rad dotahl do uspesneho konce.
    Tady jsem nahodou narazil na snimky 29" Crossky nepekne pripominajici mou udalost. To zesileni bylo evidentne zadouci.
    http://www.unicycles.ru/viewtopic.php?f=5&t=4358

    http://vk.com/rusuni?w=wall-30832552_2113%2Fall

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak víš co, mám rád pohled na měnící se krajinu. A taky je to úžasný pocit, když můžeš jet kamkoliv chceš a nemusíš se starat o to kolik stojí benzín. Kolo není jen kus hliníku, je to stroj, který má svou duši. Je to svoboda.
      Tak samozřejmě to není na našem pozemku. Jen trochu poupravujeme původní pěšinku :)
      Já zvědav ještě víc než ty. Ne ale na to, jak bude řešená, ale spíš na to, jestli se jí vůbec dožiju :D
      Květen už je za chvíli. Už se těším na tvé postřehy. Je to opravdu velký rozdíl. Akorát nevím, zda to po 24" nějak výrazněji pocítíš. Já už se nemůžu dočkat té 36". Původně jsem si ji chtěl nadělit na narozky (květen), ale slíbil jsem si, že ji objednám až v průběhu prázdnin, během brigádničení.
      Ikdyž, nevím, nejsem zrovna velký zastánce HI-TECH věciček typu hydraulika, elektronika a další složitá udělátka na kolech. Nevím zda nemám sáhnout po tom QXku. Ale tam je ta ráfková brzda stejně taky hydraulická takže je to asi jedno... Já jen, že tyhle složitější věci už neumím seřizovat a nechce se mi kvůli každé prkotině jezdit dvacet kiláků do servisu, kde si za to zcela určitě vezmou nějakou tu korunku. Mýho horáka opravíš kusem provázku a kamenem ze škarpy :) Měl jsem tu čest jet na celopéru od Specialized za 70k a řeknu ti - nechtěl bych to. Nechtěl! To už ztrácí veškerou praktičnost. Nehledě na to, že to je magnet pro zloděje. A zas takový božský pocit to nebyl...

      Vymazat
  3. Hele nestras, urcite to bude velky rozdil! :) A i kdyby nebyl, tak litovat urcite nebudu, do 36" bych zatim stejne nesel. Bych ji v malem prazskem byte ani nemel kam dat a s tim velkym kolem bych se tady ani nemohl mezi temi vsemi lidmi poradne pohybovat, ty tam u vas mas vice prostoru.
    Taky mam radeji osvedcene jednodussi veci, ktere vydrzi, nelezou zbytecne do penez a hlavne si s nimi poradim sam, ale o kotoucovych brzdach uz jsem se neco nacetl (predevsim v souvislosti s koly, ale na uni foru i od jednokolkaru) a nebal bych se jich. Nejake velke nastavovani tam neni a hlavne cela brzdova sada te vyjde podstatne levneji (levne modely samo, ale na uni bych stejne nekupoval nic extra - kdyz pri padu kotoucem nebo trmenem nejak blbe trefis kamen, tak skoda neceho drazsiho), nez magura, tak co. Ale pokud by sis na tu qu-ax pridelal svepomoci Vecko, tak uz je ten cenovy rozdil samozrejme vyrazny a dostal bys i tu svoji jednoduchost;)
    BTW To ja si ji na narozky (kveten) teda nadelim:-D

    OdpovědětVymazat
  4. Rozdíl to určitě bude. Pravda, když jsem ještě bydlel v Brně na privátě, tak jsem měl docela velký problém nasoukat do pokojíku kolo a 29". Vždycky jsem tam musel se vším hrát tetris, abych se dokopal nějakého přijatelného výsledku. No jo tak 36" už není na chodníky! :D
    Už jsem se rozhodl - bude to ten Nimbus. Když už, tak pořádně!

    OdpovědětVymazat
  5. Prave jsem se ve zdravi vratil z jizdy, slava.
    Jo tak Nimbus ... snad ti to vydrzi. Dokud te na nem neuvidim, neuverim:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolikpak jsi namotal kilometrů?
      Právě jsem se vrátil ze zahrady. Jdu jezdit ;-)
      Jestli ho do té doby nezdraží na dvacku tak ho nejpozději v srpnu budu mít zaparkovaný v kamrlíku

      Vymazat
    2. Nevim. Sice jsem mel s sebou letos poprve logger, ale kdyz jsem po pul roce pustil na pc soft od holuxu, tak mi to nahlasilo nejaky vyprsely klic ke google mapam, takze jsem nic nezobrazil. Ale uz jsem to resil loni, takze to zitra snad dam do kupy. Odhadem jsem dal tak 20km. Nataceni a protivitr mi nedovolilo vic:)
      Kde si ji vubec planujes koupit? U nas nebo kdyby vychazela levneji v nejakem evropskem UDC, tak od nich?

      Vymazat
    3. Ach ta technika...
      Takže pán točil jo? Už se těším na klip :)
      municycle.de - už jsem od nich něco bral a mám s nimi dobré zkušenosti. Poradí a rychle vyřizují objednávky. Na jednokolky.eu jsem na 29" čekal 14 dní. A ty hrubky v mailu... na to jsem fakt háklivý.
      U nás jsem ten Oracle nikde neviděl. Třeba budu vůbec první Čech co ho bude mít :)

      Vymazat
    4. Ja uz tocim asi 2 mesice, takze toho mam docela dost. Puvodne jsem chtel udelat neco delsiho zima+jaro, ale nedavno jsem nasel takovou peknou "zimni" pisnicku, takze prvni video bude jen zima. Dnes na tom zkusim zacit makat, takze by to mohlo jiz brzy spatrit svetlo sveta.
      Tak snad nebude za tu obrovskou krabici moc velke postovne:)
      No moc jich tu asi nebude. Tva sance byt prvni je vice nez slusna. I kdyz az v srpnu? To uz se jich tu mozna budou prohanet stovky;)

      Vymazat
  6. S těma písničkama pozor. YT docela dost jde po registrovaných písničkách. Hodně vylepšili kontrolu ohledně autorských práv. Proto v našich videích hraje neregistrivaná hudba a hudbu ve znělce jsem skládal sám, heč! :)
    Když nad tím tak přemýšlím, ta krabice bude opravdu obrovská :D
    Toho bych se nebál...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom vim a uz mam na testovacich videich overeno, ze by nemely byt problemy.

      Vymazat
    2. Tak šup šup ať už se na to můžu kouknout! :D

      Vymazat
    3. Vcera jsem se k tomu na sklonku dne dokopal, za 2h pripravil asi pul minuty a jeste to budu predelavat, takze to asi chvili potrva:) Ale do konce mesice to musi byt venku.

      Vymazat
  7. No... přečetl jsem si celej tenhle blog a budu stručnej: nenech se odradit případnejma blbejma kecama z okolí a drž se plánu svý expedice, když užs toho pro ni tolik udělal. Držím palce :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Taky mám rád jednokolky držím palce at budete slavní!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patří ti náš dík. Klidně se cestou můžeš přidat. Bude sranda, možná :D

      Vymazat
  9. Ahoj taky jezdím na jednokolkách ale do tohodle bych nešel držím palce ať se povede a slysim o vás v televizi btw nepojedete do pelhřimova na rekordy tenhle rok zde bude jednokolkaru vic nez dost!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdar, děkujem :)
      Pelhřimov máme v plánu. Pokud nezasáhne nějaká vyšší moc, určitě se tam objevíme ;-)

      Vymazat