pondělí 20. května 2013

Když to nejde silou, půjde to ještě větší silou

V březnu jsem ukecával bráchu, aby si na narozeniny přál jednokolku. Stalo se. Chtěl jsem ho trošku odehnat od počítače a donutit ho se trochu hýbat, neboť vím, že na jednokolce se dá celkem dost nadřít.
Nečekal jsem ale, že ho to tak chytne, takže jsem objednal úplně tu nejzákladnější jednokolku. Ze začátku mu to teda vůbec nešlo. Chvílemi jsem si dokonce myslel, že to vzdá. Ale pak přišel bod zlomu a on se proháněl po vsi. Poté ho následovali jeho vrstevníci. Ani jsem se nenadál a už se všichni učili skákat a dělat různé blboviny. Říkal jsem si, že mu ta jednokolka asi dlouho nevydrží. A taky že jsem měl pravdu.
Nejprve se do věčných lovišť odebralo sedlo. Prasklo mu madlo a taky se úplně uvolnily šrouby takže nešlo dotáhnout. Poté šly do šmelcu pedály. Pak i ty náhradní pedály. Jelikož na stroji byl plášť za pár korun, i ten se musel vyměnit. No a poslední a zároveň nejhorší defekt se objevil v klikách.
Na standardních jednokolkách bývá klasický ocelový čtyřhran. Jenomže kvůli skákání se tvrdší osa zarývala do kliky a ta pak na té ose už nedržela. Z praktického hlediska to vypadalo tak, že po 200 metrech byla jednokolka nepojízdná a musel se dotáhnout šroub, který drží kliku na ose. Po čase už nepomohlo ani to, protože klika už byla tak vyšmatlaná, že ikdyž se šroub dotáhl na max, bylo to pořád málo na to, aby tlačil na kliku.
Brácha byl celý nešťastný, že nemůže jezdit a já jsem tedy začal přemýšlet co s tím. No a nenapadlo mě nic jiného, než že se to zavaří. A povedlo se! Klika už nikdy z osy nespadne a brácha může v klidu jezdit dál :-)


3 komentáře:

  1. Ty levne uni jsou fakt hrozne smejdy:) Pokud to neni vylozene za babku, tak je asi lepsi koupit i poradne jetou znackovou (ale take bych za ni pro jistotu moc nedal).
    Jinak uz mi take zlobi Blogger a kdyz chci pridat me video z YT do clanku, tak to zadne nenajde:( Uz mam pripravenu novou vec k vypusteni, ale cekam, az se to rozbehne:-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se načekáš. Tenhle problém mám už od února a pořád je to to stejný. Hrozně mě to s**e, páč takhle tam to video nikdo nenajde...

      Vymazat
    2. A sakra, tak to mam teda radost:(

      Vymazat