neděle 6. ledna 2013

Je třeba dalších úprav

Zavítal jsem na zahraniční e-shopy, abych pozjišťoval, čím vším je možno jednokolku dovybavit. Teď se nehodlám zabývat ultralehkými a ultradrahými tuningovými díly, ale věcmi, které mohou být při cestování na delší vzdálenosti opravdu užitečné. O brzdě jsem se už zmiňoval. O dálkařském sedle taky. Je tu ovšem další věcička, která mě zaujala. Jsou to kliky s možností nastavení vzdálenosti osy pedálu od osy náboje.
Jednoduše řečeno tyto kliky umožňují mít na jednokolce jakoby dva převody, resp. díky kratší vzdálenosti os je možno jet rychleji. Je to takový kompromis mezi spojením "natvrdo" a nábojovou převodovkou. To je skvělá věc. Umožňuje řazení v poměru 1:1 a 1:1,5. Zdá se to málo, ale na jednokolce člověk opravdu nepotřebuje 24 rychlostí a už vůbec ne převody 1:5 a víc. Jen ta její cena je přímo astronomická.

Další možnou vychytávkou jsou řídítka pro jednokolky. Je to v podstatě madlo sloužící jednak jako opěrka pro ruce a jednak jako prostor pro upevnění tachometru, navigace a podobných blbinek. Tohle ale využijí spíš majitelé 36" strojů.
Obrázky byly převzaty z webu www.municycle.de

Žádné komentáře:

Okomentovat